Har du lyst til å vite hvordan vi går frem når vi skal lage video til YouTube kanalen vår?
1. God idè.
Som det meste som skal produseres så må vi starte med en god idè. Og den er ikke alltid så lett å finne. For om du ikke er entusiastisk for det du skal snakke om/vise frem så hjelper det ikke hvor enn god ideen er. Om du ikke viser entusiasme for det du skal snakke om så blir det rett og slett uinteressant å se på.
2. Research.
Så kommer jobben med research. Vi søker nettet, leser i bøker vi har om temaet, snakker med bekjente...hva enn som kan gi oss informasjon om det vi ønsker å presentere. Hovedtyngden av info finner vi selvsagt på nettet (ååååå- store og utømmelige lager av viten......og som vi som regel bruker til å se på gøyale kattevideoer på.... :) )
3. Script.
All denne nyinnhentede infoen må så skrives ned i et script. Det er ikke alltid jeg holder meg til skriptet 100%, men det er greit å ha noe å lene seg mot så du vet at du har fått med deg alle punktene du ønsker å si. Ofte oppdager jeg at det jeg skriver ikke nødvendigvis høres så kult og naturlig ut når jeg skal si det...så da tilpasser jeg meg bare på stående fot.
4. Rigge opp kamera, lys og lyd.
Det er viktig at bildet er i fokus, og at det er godt lys. For å gjøre bildet mer interessant kan du selv stå ca 2/3 til den ene siden av bildet. Vi bruker et speilrefleks kamera på en liten tripod. Superfint å kunne justere både på høyden og vinklingen.
Lyden er noe av det viktigste som er!!! YouTubere kan tåle at bildet er litt rart, men om de ikke hører hva du sier så er slaget tapt. Så invester gjerne i en myg eller en mikrofon som ikke er en del av kameraet. Dette kan du finne mange gode tips om på nettet. Vi pleier å finne et fint sted i lagerrommet eller i stua ut ifra lysforholdene i rommet. Vi fant også ut at noen av tak lysene våre intefererte med lydopptaket. Det ga en liten durelyd i bakgrunnen som nesten gjorde meg sprø innen jeg fant ut av hva det var. Så vær litt obs på det. Ta opp en liten sekvens, last opp på PC'en og sjekk kvaliteten før du bruker MASSE tid på å spille inn.
Tro meg, det er ikke noe surere enn å ha lest inn i 30 min for så å finne ut at du ikke var i fokus eller at mikrofonen ikke var skrudd på.
5. Les inn manuskriptet.
Her er de bare et godt råd og det er øvelse. Øvelse...øvelse....øvelse. Noen er kjempefortrolig med å stå foran et kamera, andre ikke. Personlig synes jeg det var pyton første gangen. Jeg ble kjempenervøs, stammet og glemte hva jeg skulle si, noe som er skikkelig rart ettersom jeg stod alene inne på et rom. Jeg har pratet mye i store forsamlinger før uten problem, men meg alene foran et kamere...usj...
Et tips er å lese inn avsnittene flere ganger etter hverandre. Husk da å ha små pauser før du begynner å snakke og litt etter at du er ferdig, for dette gjør klippejobben senere mye enklere. Dessuten så finner man ut av måter å si ting på på en engasjerende måte og som føles mer naturlig ut.
...og det beste rådet er rett og slett å ha det gøy :D
6. Redigering.
Siste skritt er å redigere sammen herligheten. Til dette må du finne et redigeringsprogram du selv liker å bruke. Og så er det bare å leke seg frem. Vi bruker et program som heter Lightworks. Det er mye mere fancy enn det vi egentlig trenger, men jeg har som mål å lære meg fler av funksjonen eslik at redigeringen blir mer forseggjort etterhvert. Finn de klippene som funker best og slipp fantasien løs.
7. Publisering.
Etter mye jobb og flisespikkerier så er endelig videoen ferdig og klar til opplastning på YouTube.
For å se videoene våre, gå til YouTube kanalen vår.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar