9. februar 2017

Hvor mye koster det egentlig med varer fra utlandet?

Deadpool figur fra Hot Toys
Mange har oppfattelsen av at det er så utrolig mye dyrere å kjøpe internasjonale varer i Norge enn fra utlandet. Men her ønsker jeg å komme med noen motargumenter for vi er er faktisk ikke så værst på pris :)
Det herlige med internett er at man kan få tak i nesten alt. Det eneste man må gjøre er å lete litt. Men samtidig må man også være forsiktig, for hvordan vet man at man faktisk kan stole på vedkommende som selger og at man får det man har sett på bildet og ikke noe annet? Og ikke minst, hva gjør man om noe går galt underveis?

Så er det også et spørsmål om toll og moms avgifter. Disse er alltid like forvirrende. For når skal det betales moms og toll og hvor mye er egentlig det? For ikke alle varer er tollpliktige. Dersom du kjøper ting fra utlandet så er moms/tollgrensen 350,- (inkludert frakt og forsikring). Så totalen på det du kjøper må altså ikke overskride 350,- om du vil unngå de ekstra utgiftene til staten.

I tillegg til moms og toll så skal Posten ha sitt gebyr så lenge pakkens verdi overskrider 350,-. Per i dag er den avgiften på 153,- på varer opptil 3000,- og 331,- over 3000,-

For å komme med et eksempel:
Kjøper du T-skjorter fra utlandet og de kommer på over 350,- så må du i tillegg til 25% moms betale 10.7% toll + 153,- i fortollingsgebyr. Et sted du kan sjekke ut hva det vil koste for deg å importere det du har kjøpt er på tollvesenets importkalkulator. Posten har også en importkalkulator om du vil se på den.

Så neste gang du handler på nettet og tenker at "Wow" det var mye billigere enn i Norge, så husk å legg til 25% moms og 153,- fortollingsgebyr.

...og ikke minst tenk over at her så er du beskyttet av norske lover om uhellet skulle være ute :)

Ingen kommentarer:

Blogglistenhits